Bruket Hamar –  fra kjøpesenter til bærekraftssenter

Når: April – Juni 2019

Kunde: Natural State for Torghjørnet Hamar med Utstillingsplassen Eiendom og Schage Eiendom.

Emergence Temaet: Marthe Berner, Olav Wiiburg, Helene Røiseland and Marte Svebak. 

Nøkkelpartnere: Ekstern veileder Morten Kristiansen fra Maverick concepts, intern veileder Jonas Aakre og Bylab Hamar.

Utgangspunktet for prosjektet var å skape en aktiverings- og programmeringsstrategi for Torghjørnet kjøpesenter i Hamar. Vi vet at sentrumsdød er et voksende og stort samfunnsproblem i flere norske byer i dag og dette var også et av problemene i Hamar. Prosjektet ble utført for Natural State, på vegne av deres kunde Utstillingsplassen Eiendom. Selve prosjektet springer ut fra Torghjørnet som er et treetasjes kjøpesenter som har mer eller mindre stått tomt i fem år, og ønsket fra kunden var at det ble laget innhold til et “marked/aktivitetssenter” som var attraktivt og inkluderende for befolkningen. For studentene fra Emergence var det et mål å skape dynamiske og agile konsepter som skulle kunne være overførbare til andre steder i Hamar, som eksempelvis Østre torg. De utviklet derfor en løsning som består av en overordnet identitet til Torghjørnet kjøpesenter.

 

Selve identiteten kalte vi Bruket Hamar. Visjonen til Bruket Hamar er å skape en møteplass som skaper sosialt og bærekraftig byliv gjennom samarbeid og inkludering. Bruket Hamar skal være et revitalisert tradisjonelt kjøpesenter, hvor de lokale bøndene, aktørene og det gode håndverket står i fokus. Det skal være et senter du kommer til for å bli inspirert til å handle på en klimasmart måte, samarbeide med gründerspirer og handle fra bøndene på markedet. Første del av prosjektet er realisert via UPL og åpnet 12 mars 2020 -> Homeworkspace Ombruket

Einar Kleppe Holthe

Daglig leder, Natural State

“Einar har vært en stor hjelp under alle fasene i prosjektet, da vi har hadde jevnlige møter for feedback. En god kombinasjon av konstruktiv kritikk og ros har både pushet oss lengre og i riktig retning samtidig som det har gitt oss selvtillit til å tro på valgene våre.” – Team Hamar

Hvilke løsninger ble utviklet ?

Studentene utviklet Bruket Hamar, som er paraplyen som dekker hele Torghjørnet. Bærekraft er det nye konkurranse parameteret, og det var noe de ønsket å spille på. De utviklet også fire ulike konsepter til Bruket Hamar, hvor hvert konsept er underbygd av ulike delkonsepter.  

 

Drivhuset: Drivhuset ligger i øverste etasje og er et co-working og makerspace i vekst, drevet av ildsjeler som ønsker å skape ting. En herlig kombinasjon av arbeidsglede og avslapning i frodige omgivelser. I Hagen kafé serveres det deilige smørbrød, salater og smoothies samtidig som det dyrkes mikrogrønt.


Gårdsbruket: Gårdsbruket er din lokale markedsplass hvor det er direktehandel med lokale bønder og produsenter, samtidig som du får næringsrike og sesongbaserte måltider servert. Et sted du kan handle med god samvittighet, og nyte lokal kultur og underholdning på samme tid.


Gjenbruket: På Gjenbruket er det en grønn tråd gjennom reparasjon, leie og vintage, i tillegg til aktiviteter som inspirerer til gjenbruk. Dette er stedet som gir gamle ting nytt liv, samtidig som det blir skapt nye skatter gjennom godt tradisjonelt håndverk. 

 

Spillbonden: På spillbonden finner du elementer som legger opp til sosialt samvær med spill og aktivitet. Her finner du alt i fra en stor innendørs minigolfbane på dagtid, utested i helgene, samt en bar med shuffleboard og VR spill.